Wat een rare kronkel in het gebouw


Volgens mij is dat de allereerste gedachte die je hebt als je naar dit gebouw kijkt. Of… die lens heeft wel erg veel distortion, is die kapot?

Eigenlijk begon de foto al vóórdat ik naar Praag ging, namelijk online. Uren lang zoeken en kijken wat de moeite waard is om te fotograferen zodat je uiteindelijk een lijstje overhoudt. Één van de mensen waar ik redelijk tegenop kijk is Scott Kelby. Ik kwam er al snel achter dat ook Scott een keer in Praag was geweest, dus ben gaan kijken welke objecten hij de moeite waard vond om te fotograferen. Aangezien ik mij richt op Cityscapes, Landschappen en architectuur kon ik de kans om dit gebouw te fotograferen natuurlijk niet laten schieten.

Na wat zoeken blijkt het gebouw “Dancing House” te heten. Hoe toepasselijk! Wikipedia zegt het volgende over het gebouw:

Het Dansende Huis (Tsjechisch: Tančící dům) is de bijnaam van een deconstructivistisch kantoorgebouw in de Nieuwe Stad van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het gebouw werd ontworpen door de Tsjechische architect Vlado Milunić, samen met de Canadese architect Frank Gehry. Het gebouw staat op een opvallende plaats aan de rivier de Moldau, waar voordien een gebouw had gestaan dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd. De bouw van het Dansende Huis begon in 1994 en werd afgerond in 1996. Het gebouw is in eigendom van de ING.

Het moderne ontwerp van het gebouw was erg controversieel tijdens de bouw. De Tsjechische president Václav Havel, die lange tijd naast de plaats woonde waar nu het Dansende Huis staat, was wel een voorstander van het gebouw. Hij hoopte dat het gebouw een centrum van culturele activiteiten zou worden.

Bron: wikipedia

Genoeg voorbereiding en informatie! Tijd om naar Tsjechië te gaan!

 

Op locatie


Op locatie, in januar met -15 graden en sneeuw. Dit was weer één van die momenten dat ik me afvraag waarom ik geen andere hobby heb gekozen. Gelukkig is de uiteindelijke foto vaak een beloning, dus dat maakt een hoop goed. Het is super gemakkelijk om bij de Dancing House te komen. Al snel zie ik dat ik niet de enige ben die wilt komen fotograferen met blue hour. Het is echt een paar minuten wandelen als je er met de metro naartoe gaat. Feitelijk zijn dit de beste manieren om aan te komen:

 • Metro station: Karlovo namesti (line B)
 • Tram stop: Jiraskovo namesti (trams 5, 17)

Het uiteindelijke adres waar je naartoe moet is:

 • Jiraskovo namesti, New Town, Prague 2, Czech Republic

Daarna is het nog even rondwandelen om de juiste compositie te vinden. Het is niet gemakkelijk, het is namelijk een kruising waar veel verkeer is! Ik vond dit de mooiste compositie, maar op zich niet ongevaarlijk. Hieronder heb ik twee Google Maps geplaatst om te laten zien waar het gebouw staat en waar ik stond. Zie je geen satelliet beelden, klik dan op satelliet om een beter beeld te krijgen!

Irritante (geparkeerde) auto's


Op locatie zie ik al snel dat het een rommeltje is. De gehele scene, auto’s die kris kras door elkaar rijden, auto’s die geparkeerd staan… het draagt niet bij aan de artistieke architectuur. Een andere oplossing bedenken dus! Wat als ik de auto’s gebruik als laag om de geparkeerde auto’s te verbloemen door middel van car-trails (lichtstrepen)? Dat zou echt een uitkomst zijn! 

Persoonlijk vind ik dat de mooiste foto’s worden gepost op 500px, een website voor fotografen die hun werk willen laten zien aan het publiek. Meestal zijn het parels die veel votes krijgen, maar soms snap ik er ook weinig van. Onderstaande foto heeft super hoog gescoord met de Dancing House, maar ik vond dat dus een rommeltje. Wat ontbreekt er aan deze foto? Het voelt als een snapshot, een foto die je met je telefoon maakt. Ook ontbreekt het juiste licht. Dit moet beter kunnen!

The Dancing House of Prague. by sk teh on 500px.com

Bron: 500px

IJskoud, dus geen statief mee (makkelijk!)


Je leest het goed. Ik had GEEN statief bij me. Slim he? Handschoenen aan, sneeuw, nee een statief vasthouden was niet belangrijk… op dat moment. Totdat je hem nodig hebt! Gelukkig was ik niet helemaal statief-loos. Ik had een alternatief bij me in de vorm van een Gorilla-pod. Maar hey, hoe laag is die als je hem op de grond zet? Geloof het of niet, ik heb de gorillapod op een verkeersbord gezet en aan de achterkant vastgemaakt om een long-exposure te maken. Gekkenwerk! Na een paar keer stevig heen en weer schudden merkte ik dat de gorilla-pod goed vast zat en dus klaar voor een long exposure foto.

Dancing House by RC Concepcion on 500px.com

Bron: 500px

Wachten tot het diepe, blauwe uurtje


Tijdens mijn besproken zoektocht op 500px kwam ik meerdere foto’s tegen waarbij het gebouw verlicht was. Helaas zag ik ook dat dat al een tijdje niet meer het geval was. Ik wist dus dat ik een gebouw zou aantreffen, dat zonder verlichting al snel tegen de achtergrond weg zou vallen. Timing is dus essentieel, om het gebouw niet teveel weg te laten vallen en om toch mooie kleuren in de rest van de foto te hebben. Daarnaast lag er sneeuw en wilde ik dat er ook bij hebben, is toch bijzonder!

Ondertussen kon ik wat test-shots nemen en zorgen dat ik er gelijk klaar voor was als het moment daar was. Geen tijd te verliezen!

 

Praag

Het technische aspect


De één gruwelt ervan, de ander vindt het geweldig. De technische kant van de foto’s… ik kom er niet omheen om het niet te bespreken! Allereerst is de foto gemaakt met de combinatie Olympus OMD EM-10 en Samyang 7.5mm f/3.5 Fisheye Fisheye. Wat? Een fish-eye? Ja dat klopt! Later in Photoshop heb ik de foto de-fished en ziet hij er normaal uit. Uiteraard verlies je wel iets, maar dat valt reuze mee. 

De volledige EXIF:

 • Olympus OMD-EM10
 • Samyang 7.5mm f/3.5
 • f/3.5
 • 7,5mm
 • ISO 200
 • 1 seconde

Tips! (of eigenlijk, review moment)


 • volgende keer is een statief misschien toch wel handig
 • een gorillapod kan een statief niet vervangen, maar kwam goed uit!
 • laat je niet wegkijken door andere fotografen
 • voordat het blue hour is, ga vooral shooten en bepaal dan al je compositie (save time)
 • dynamiek in een foto is mooi, de stad leeft!