Sarajevo

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië, is niet een voor de hand liggende bestemming maar dat kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ooit was deze stad het décor voor de Olympische Winterspelen, later werd deze stad het trieste middelpunt van de Bosnische Oorlog. Na deze oorlog heeft de stad zich goed hersteld en tegenwoordig is het zelfs een van de sterkste economieën in Bosnië Herzegovina en eigenlijk de gehele Balkan.

Verder heeft de stad door de rijke geschiedenis ook nog steeds heel veel bezienswaardigheden zoals de Gazi Husrev Begmoskee, de Keizermoskee en de Heilige Hart Kathedraal.

Geschiedenis

De stad werd in 1461 gesticht door de Ottomanen. In 1878 werd Sarajevo deel van Oostenrijk-Hongarije en werd het de hoofdstad van de keizerlijke provincie van Bosnië en Herzegovina. In 1914 speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, door de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk die hier gepleegd werd. Dit is de officiële aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld weer gericht op Sarajevo: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische Oorlog, werd Sarajevo zwaar gebombardeerd door Bosnisch-Servische troepen.

De stad werd in het verleden ook wel het Europese Jeruzalem genoemd, door de ideale combinatie van oost en west en het vreedzaam naast elkaar leven van Joden, christenen en moslims. Nu is de stad voor het grootste deel islamitisch.

Vlog

Alle foto’s