Ooit zou ik naar Santorini gaan


Het eiland Santorini is zonder twijfel het meest bijzondere van de Griekse eilanden. Santorini is het zuidelijkste eiland van de Cycladen. De vorm van het eiland is ook bijzonder en heeft zijn huidige vorm te danken aan de diverse vulkaanuitbarstingen die door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden. Dit eiland was nog rond tot vóór de 15e eeuw voor Christus, maar heeft nu het uiterlijk dat het meest lijkt op een halve maan. De rest van het eiland is in de zee verdwenen en aan de randen van de kraters hebben de bewoners later huizen, dorpen en kerken gebouwd. Deze dorpen liggen op ongeveer 300 meter hoogte en het uitzicht op de zee is onbeschrijfelijk mooi. Bij het naderen van het eiland en het zien van de caldera (krater) en de vulkaan raak je meteen al onder de indruk.

De doorkijkjes met vrijwel altijd zicht op zee zijn bijzonder fotogeniek
De iconische bellen geven de foto een mooie voorgrond
Elk huisje op de berg heeft een fenomenaal uitzicht

Wie aan Santorini denkt ziet waarschijnlijk onmiddelijk de prachtige contrasten tussen de witte huizen en de blauwe koepels. De geweldig mooie zee en de fenomenale zonsondergang. Ik vraag me serieus af of er een fotogenieker eiland te vinden is dan Santorini. Geen wonder dat ik er naartoe wilde toch?

In 2013 heb ik een wishlist geplaatst op deze website met mijn favoriete fotolocaties waar ik nog eens naartoe moest gaan. Wie daar op kijkt, zal zien dat ik Santorini op een mooie 1e plek had gezet. Nu, in 2018, heb ik dan eindelijk de kans om mijn droom sunset op deze locatie te fotograferen.

Het prachtige Griekse, vulkanische eiland, omringd door de azuurblauwe Middellandse Zee, is een perfect decor voor het fotograferen van een zonsondergang.

Kanttekening van het massatoerisme op het eiland


Laten we eerlijk zijn, reizen wordt steeds massaler gedaan en wordt steeds bereikbaarder voor iedereen. Dit is leuk, maar heeft ook nadelen natuurlijk. Santorini is (ik denk met de opkomst van Instagram) zo megapopulair geworden, dat het bijna bezwijkt onder zijn eigen succes. Santorini heeft inmiddels maatregelen genomen om de toeristenstroom iets in te dammen en laat nu nog maar 8000 toeristen per dag aan wal.

Niet voor niets had RTL Nieuws er onlangs een item over.

Waar ligt Santorini in Griekenland


Een panorama foto van Santorini
Santorini, Griekenland
Prachtige leading lines van de trap richting de koepels

Eén van de weinige plaatsen die ook overdag mooi is


Vrijwel elk gebied waar ik kom, ben ik aan het plannen om tijdens de zonsondergang en zonsopkomst foto’s te maken. Ik zal niet ontkennen dat ik dat ook in Santorini heb gedaan, echter heeft Santorini iets speciaals. Het is namelijk ook bijzonder fotogeniek overdag, ondanks de keiharde zon. Wellicht komt dit door de prachtige contrasten van de blauwe koepels en daken tegenover de witte huisjes. 

Maar het speciale gebeurt met zonsondergang


Ondanks dat Santorini er overdag geweldig uitziet, was het voor mij natuurlijk direct duidelijk dat ik ook tijdens zonsopkomst en zonsondergang foto’s wilde maken. Er zijn verschillende spots vanwaar je de prachtige gouden kleuren kunt zien. En zoals altijd, de zonsopkomst ziet er toch weer anders uit dan de zonsondergang 😉

Wat is er leuker dan 4x dezelfde foto maken in ander licht?


De allerbekendste fotospot in Santorini is ongetwijfeld vanaf het sunset point. Legio fotografen staan daar klaar om het prachtige licht op de berg vast te leggen. De plek is niet alleen gewild onder fotografen, er staan honderden en misschien wel duizenden mensen te wachten tot de zon onder gaat. Sterker nog, dit is wellicht de reden voor sommigen om naar Santorini te komen! Vervolgens verdwijnt het laatste puntje van de zon achter de horizon, begeleid door een luid applaus. 

En guess what? Iedereen vertrekt! Alle ruimte beschikbaar nadat de zon achter de horizon is gegaan, terwijl juist dan het mooiste begint! Welke versie vind jij het mooist? Ik ben er wel nieuwsgierig naar!

De zon is bijna onder in Santorini
De zon is echt net onder
Oia - Santorini - Griekenland
De zon is onder en de eerste lichten gaan aan, magic.
Het is Blue hour, het moment voor het gouden uurtje

Star trailing


Op het moment dat ik in Santorini was, was er vrijwel geen maan wat dus heel gunstig was voor star-trailing en het fotograferen van de melkweg. Door middel van de app Photopills kon ik met augmented reality nauwkeurig zien waar de melkweg zich bevond op welk moment. Jammer genoeg heb ik de melkweg helemaal niet kunnen waarnemen vanwege het licht van de stad en ben ik met star trailing niet verder gekomen dan deze foto. Ik ga een nieuwe poging doen op mijn nieuwe bestemming, waar ik weer heb gezorgd dat ik er verblijf als de maan vrijwel weg is.

Schaamteloze #selfies


De Vlogs


Drone video


Alle foto's van Santorini