Het jaar 2018 lijkt het jaar te worden van open daken en ook deze plek draagt daar aan bij. Rotta Historica organiseerde weer een piekfijne fotografie meet op het dak van het Erasmushuis. Voordat we het dak op mochten, werden we ontvangen in Grand Cafe La Buvette (dank voor het ontvangst!). Hier kregen we interessante informatie te horen over het Grand Cafe en enkele details over de ruimte waar ze eigenlijk over beschikken. Na de inleiding, liepen we met zijn allen door het gebouw heen voor een kijkje in de keuken. 

Historie

Waar kwamen we dan terecht? Even een stukje van Wikipedia voor informatie:

Het Erasmushuis stamt uit 1939 en omvat naast een 35 meter hoge toren van 12 verdiepingen een lagere vleugel die op 6 meter hoge pilaren staat. De bedoeling van deze pilaren was dat de doorkijk van de Coolsingel naar de tuin van het Schielandshuis gehandhaafd zou blijven. Boven een plint van zwart Zweeds graniet zijn de gevels uitgevoerd in geglazuurde baksteen.

Het gebouw overleefde het bombardement op Rotterdam, net als het stadhuis en het toenmalige postkantoor en enkele andere gebouwen aan de Coolsingel. In juli 1945 werd het beeld van Erasmus, dat de oorlogsjaren in een bunker in de tuin van het Boijmansmuseum had doorgebracht, op de stoep geplaatst. Hierop besloot de hoofdhuurder, de Hollandsche Bank-Unie, het gebouw te sieren met de naam Erasmushuis. In verband met de aanleg van de metro is het beeld in 1964 weer verwijderd.

Dat het gebouw het bombardement op Rotterdam overleefde is vrij bijzonder. Er is zelfs nog beeldmateriaal van! 

Rotterdam na het bombardement
Rotterdam na het bombardement

Het dak van het gebouw

Google Maps zicht op het dak
Google Maps zicht op het dak

Met de lift konden we naar het dak van de toren en daar waren twee daken. Ondanks dat het hier niet echt te zien lijkt, zat op het onderste dak wel een randje. Soms was het wel even behelpen met de ruimte, maar gelukkig hielpen we elkaar allemaal waardoor (naar mijn gevoel) iedereen wel de ruimte kreeg om zijn of haar favoriete foto te maken. Thanks voor de foto Marcel Moonen!

Alle foto’s