Een droom die uitkomt


IK HEB HET NOORDERLICHT GEZIEN! Nu was het eindelijk zover, mijn beurt om de Aurora Borealis zoals het noorderlicht heet in levende lijve te aanschouwen. Twee dagen zelfs! Dag één daarvan was het meest heftig. We verbleven in Eliassen Rorbuer (daar verblijven serieus alle fotograferen die naar Lofoten gaan) en dan ben je eigenlijk al direct op de hotspot. Hamnøy is de ideale plek om het noorderlicht te zien op Lofoten. De hele dag hadden we al prachtig, onbewolkt weer. In mijn gedachte kon het al niet meer mis gaan, maar ik durfde het gewoon niet te hopen. Noem het bijgeloof, maar ik dacht; dan zal je net zien dat het niet meer lukt. Dus ik heb het niemand gemeld in Nederland, ik heb het er met niemand over gehad, behalve met Jack.

Het was rond 21.00 pikkedonker en eigenlijk kon ik niet wachten, dus ik ben gewoon buiten gaan staan met mijn statief en camera. Toen ik de deur uitstapte (want dat was letterlijk de deur uit en dan was je er) zag ik inmiddels al 6 fotografen staan. Ik koos mijn spot met de grote berg op de achtergrond en ging erbij zitten op een steen. Gelukkig had ik een goede zaklamp mee, want kijken waar je liep in het donker was echt onmogelijk. Ik tuurde wat in de verte tot Jack ineens riep; Hey Roy, kijk eens achter me! Ik keek gelijk zijn kant op en zag de beginselen van het gordijn omhoog krabbelen. Even wist ik niet hoe ik moest reageren… Eindelijk eindelijk eindelijk was het dan zover. Mijn grote droom ging in vervulling! Er kon zoveel misgaan, we hadden zomaar de hele week regen kunnen hebben of tenminste volledige bewolking… maar het was kraakhelder en ik wist dat het een avond vol met lichten zou worden.

Al sinds ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door dit natuurfenomeen. Tientallen documentaires heb ik bekeken om te zien hoe mensen het licht hebben ervaren. Zo heb ik ooit de tip gehad van een oud collega die zelf ook graag het noorderlicht wilde zien, om de documentaire van Joanna Lumley te bekijken. In deze documentaire ziet ze voor het eerst het noorderlicht en wordt daar zo emotioneel van dat ze moet huilen.

Wat is het noorderlicht?


In elke fotoserie probeer ik wat informatie toe te voegen over de achtergrond van het onderwerp. Ook nu een kort stukje over het noorderlicht, aurora borealis of poollicht hoe je het ook wilt noemen. Meer informatie kun je natuurlijk altijd op vragen, maar dat gaat te ver om dat in dit artikel te benoemen.

Vanuit onze zon worden voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd, de zonnewind genaamd. Dit gebeurt met een snelheid van gemiddeld 400km/sec, maar kan variëren tussen 250 en 2.500km/sec. Een klein deel van deze deeltjes zal na een reis van ongeveer 150 miljoen kilometer onze aarde bereiken.

Dit gebeurt voornamelijk in de buurt van de poolstreken en daarom noemen we dit lichtverschijnsel ‘poollicht’. De geladen deeltjes worden immers door de magnetische veldlijnen rond de aarde opgevangen en naar de poolstreken geleid.

In de buurt van de Zuidpool spreken we van ‘zuiderlicht’ (aurora australis), in de buurt van de Noordpool spreken we over ‘noorderlicht’ (aurora borealis).

(tekst van Noorderlicht.nl)

Live alerts met een app


Mocht je over meer geduld beschikken dan ik en pas naar buiten willen als er ook echt wat is, dan zijn er veel apps die je hierbij kunnen helpen. Ook handig voor als je slaapt en er plotseling activiteit is in de lucht natuurlijk! De beste apps die ik heb getest en daadwerkelijk goede alerts gaven zijn:

 • Aurora Forecast
 • AuroraNow
 • NorwayLights (deze geeft geen alerts, maar wel accurate voorspellingen, zie hiernaast)
 • NorthernLights
 • Noorderlicht (deze is Nederlands)

De apps geven naast een alert, ook overzicht over de voorspellingen inclusief KP-index en geven ook op basis van GPS de kans weer dat je het noorderlicht kan zien. Verbazingwekkend genoeg gaven ze allemaal ongeveer dezelfde kansen aan. Ikzelf heb bij een kans van 40% toe kunnen kijken.

"If the solar winds have stirred far off in the velvety night then showers of light --gold and violet. rose and green--paint the sky."

Kathleen Valentine

De beste plekken om het noorderlicht te zien


Aurora Borealis is natuurlijk niet alleen te zien vanuit Lofoten of überhaupt Noorwegen. Als je maar hoog genoeg zit, kun je het in feite overal zien.

De populairste gebieden om het poollicht te zien:

 • IJsland. Ligt lager dan het noorden van Noorwegen
 • Spitsbergen. Nooit geweest, maar blijft een droom om achterna te jagen al klinkt het onhaalbaar
 • Noorwegen. Vele plaatsen waar je terecht kunt om het noorderlicht te kunnen zien.
 • Lapland. Ligt ook mooi hoog om het waar te kunnen nemen.

Mocht de KP-index maar hoog genoeg zijn, dan zou je zelfs in het Verenigd Koninkrijk en eventueel zelfs in Nederland te zien zijn. Echter ligt Nederland zo laag, dat absoluut alle omstandigheden perfect moeten zijn voordat we het licht hier kunnen zien.

Wanneer treed het op?


De beste periode om het poollicht te zien is als het pikkedonker is. In het noorder heb je t/m augustus de middernachtzon. Ook een fantastisch fenomeen, maar voor de volgende keer misschien een optie. Daarom is de periode september t/m april ideaal om op het noorderlicht te jagen.

De zichtbaarheid is afhankelijk van de factoren:

 • Periode september t/m april
 • Heldere hemel
 • Geen lichtvervuiling, zowel door natuurlijke als kunstmatige lichtbronnen
 • Activiteit op de zon

Er is geen enkele garantie dat het noorderlicht te zien is tijdens een verblijf, het is puur hopen. Heb je een week met zware bewolking dan kan de zonkracht nog zo hoog zijn, is de kans dat je het licht ziet erg klein.

Alle foto's