Blue hour fotografie 

Verleden jaar ben ik ook naar Reitdiep haven geweest om foto’s te maken, dat was alleen midden op de dag en wie mij langer volgt weet dat foto’s midden op de dag niet mijn voorkeur hebben.  Om die reden heb ik besloten om een hotel in Groningen te nemen zodat ik de gehele zonsondergang tot aan blue hour (het verschijnsel dat ’s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ’s avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aanneemt) kon blijven. Blue hour heeft mijn voorkeur bij het fotograferen van architectuur en cityscapes. De verlichting van de gebouwen en de straatverlichting komt prachtig uit in het als het net nog geen nacht is. Het contrast tussen de lucht en het kunstmatige licht is dan perfect in balans. 

Kennis is macht

Omdat ik vorig jaar ook al in Reitdiep ben geweest wist ik precies de weg. Waar moet je parkeren, waar heb je de beste views, waar kan je de beste foto maken. Om in Wie is de Mol termen te blijven, “Kennis is macht”. De kennis kon ik nu natuurlijk goed gebruiken om geen tijd te verdoen en op locatie direct aan de slag te gaan op de beste plek. Sterker nog, ik ben vlak voor zonsondergang uitgebreid gaan eten bij Wereldkeuken Taste & Flavor met uitzicht op de huisjes! Goed eten is een goed begin van de avond en tijd om de locatie te scouten had ik niet nodig, want ik heb de kennis al. Nu was het alleen een kwestie van de huisjes in de gaten houden!

Blue hour reitdiep groningen

De perfecte reflectie

Ondanks dat de zonsondergang behoorlijk tegenviel, zag ik wel dat het windstil was en dat er daardoor een perfecte reflectie ontstond. Sterker nog, toen ik de foto’s in de camera terugkeek werd ik er zelfs een beetje duizelig van. Reitdiep haven is een water wat niet in het open ligt, waardoor het water van zichzelf niet stroomt dus als er geen wind is is het prachtig. Hier en daar dreef nog wat ijs rond en wat andere rommel en ik heb geprobeerd dat mee te nemen in mijn composities.  Juist omdat de reflectie zo perfect was, wilde ik ook de imperfecties in het water tonen om te de reflectie wat natuurlijker over te laten komen. Normaal gesproken schiet ik de foto op 30 secondes, maar het ijs drijft natuurlijk rond dus moest ik ervoor kiezen om een kortere sluitertijd te kiezen. Alleen met een kortere sluitertijd krijg je het ijs niet als een drijvende waas op de foto. Evalueren, signaleren en daarna actie ondernemen en de sluitertijd aanpassen!

 

Alle foto’s