Helemaal naar Groningen?!


Reitdiep in Groningen, met zijn iconische gekleurde huisjes staat echt al ja-ren op mijn verlanglijstje. Maar… waarom is het er dan nooit van gekomen? Over het algemeen ben ik geneigd om naar het oosten of zuiden te rijden en het noorden laat ik een beetje links liggen. Maar nu moest ik in de “buurt” van Groningen zijn, namelijk Leeuwarden. Ondanks dat dat toch zo’n 45-60 minuten bij elkaar vandaan ligt, is dat voor mij in de “buurt”. Om op tijd bij de afspraak te zijn had ik een uurtje om op locatie te scouten en foto’s te maken. 

Onderweg was het wat heiig / wazig weer en dat werd niet heel veel beter naarmate we dichter bij Groningen kwamen. In dit geval was het een beter iets dan niets moment, dus het beste er van maken!

Reitdiephaven


Technische kant van de foto's


Alle foto’s heb ik gemaakt met een lange sluitertijd. De foto’s die met een lange sluitertijd zijn gemaakt zijn toch vaak wat kunstzinniger dan de gewone foto’s. Om deze lange sluitertijd te bereiken heb ik gebruik gemaakt van de Lee Big Stopper. Door middel van dit filter kun je sluitertijden verhogen omdat je een donker glas voor je lens zet. Hierdoor kwam ik uit op een sluitertijd van 30 seconden en dan ontkom je ook niet aan een statief. Het effect hiervan op deze foto’s is zacht water, maar als er meer wolken waren dan zouden die ook mooie lange strepen geven. 

Praktische tips voor Reitdiep


Als je aankomt bij Reitdiep is het eenvoudig te parkeren. Er is meer dan voldoende plek en als je tussen de winkels doorloopt kom je op het punt terecht waar de meest iconische foto vandaan is gemaakt. Ondanks dat ik er op een heel ongunstig tijdstip kwam, was ik niet eens de enige fotograaf die bezig was. Verder is het wel vrij rustig wat betreft bezoekers. Wat ik aanraad als je wat meer de tijd hebt, is linksom langs de huizen naar de andere kant te lopen. Tussen de huizen door kan je namelijk ook hele mooie composities maken, waar ik zelf helaas geen tijd voor had. Eenmaal aan de overkant heb je toch weer een ander beeld van de huizen. Het een en ander hangt wel samen met de stand van de zon, want uiteraard breekt of maakt dit de foto!

Alle foto's