Mega, maar echt mega druk 

Als je je van te voren inleest over Lissabon, lees je overal dat er minimaal een dagje Sintra in je trip moet zitten. Ik ken meer van dit soort plekjes, die super toeristisch zijn en heb daar (helaas) ervaring mee. Er zit maar één ding op, en dat is zorgen dat je nog eerder aanwezig bent dan al die andere toeristen die ook een dagje Sintra willen. Nou had ik wat voordelen, want zo had ik een huurauto waardoor ik sneller op de plek aan kon komen en twee, als ik weet dat ik het ergens voor doe kan ik wel vroeg opstaan en onderweg ontbijt scoren. 

We waren zelfs zo op tijd, dat we naast het paleis konden parkeren en dus niet al die heuvels op en af hoefden te lopen. Wat een luxe! 

Sintra als stadje

Sintra is één en al verrassing. Als je de plaats binnen rijdt voelt het net of je bij de Efteling gaat parkeren. De één na de andere meesterwerk rij je voorbij. Paleizen, kastelen, noem het maar op en het staat er. Sintra ligt 30 km ten westen van Lissabon en staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst. De fraaie ligging, de koelte van de heuvels en waterbronnen maakten Sintra tot hét zomerverblijf van de Portugese koningen. Sintra is met recht een aanrader om te bezoeken. Sterker nog, ik zou aanbevelen om er te overnachten!

Aanraders in Sintra

De lijst met culturele parels is zo groot in Sintra, dat je er eigenlijk zou moeten overnachten om alles op je gemak te kunnen doen.De lijst (in willekeurige volgorde) van de parels in Sintra:

  • Palácio Nacional – Opvallend paleis in het centrum van Sintra.
  • Palácio da Pena – Het snoeppaleis heeft prachtige pastel kleuren. Rond het kasteel ligt het Parque da Pena.
  • Castelo dos Mouros – De muren van het 8e eeuwse Moorse kasteel. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht.
  • Quinta la Regaleira -Rondom dit gebouw en haar tuinen hangt een geheimzinnige, raadselachtige sfeer. Het paleisje staat vooral bekend om de prachtige draaitrap naar de waterput. 
  • Palácio de Monserrate – Extravagant gedecoreerd paleisje met invloeden uit de Portugese, Arabische en Indiase architectuur, gebouwd in 1858.
  • Convento dos Capuchos – Maak een mooie wandeling naar het Kapucijnenklooster
  • Vele strandjes, zoals Praia do Magoito, Praia Grande en Praia da Ursa.

Palácio da Pena

Palácio da Pena is ongetwijfeld het mooiste paleis in Sintra. Het paleis staat bekend als sprookjesachtig fantasiekasteel, één van de 7 Wonderen van Portugal. Je verwondert je vooral over de kleuren, een vrolijke mengelmoes van stijlen, trappetjes, onverwachte hoekjes en fantasievolle torentjes. Vergeet vooral niet de details te bekijken, want deze zijn zeker ook aanwezig. 

Het hooggelegen Palácio da Pena is een nationaal monument en maakt sinds 1995 deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Het park van Pena is 85 hectare groot en bevat talrijke meertjes, bruggen, fonteinen, beelden en een enorme verscheidenheid aan exotische planten en bomen.

Je kunt op twee manieren vanaf de ingang naar het paleis. De eerste is wandelen maar als je niet wil klimmen, kun je beter de bus pakken. Sinds 2014 beschikt het park over drie bussen om bezoekers te vervoeren van de ingang van het park tot aan de ingang van het paleis. De rij viel op zich mee voor de bus, maar ik ging wel vroeg. Mocht je later komen ben ik bang dat de rij aanzienlijk langer is! Het buskaartje moet direct bij de kassa worden gekocht en kan niet worden gekocht in de bus zelf. Het kaartje kost 3 Euro. Gratis toegang voor kinderen tot 5 jaar.

Overdag ook leuk als fotograaf!

Normaal gesproken wil ik het allermooiste licht voor de allermooiste foto’s. Maar ik moet zeggen dat het Palácio da Pena ook overdag heel mooi te fotograferen is. De kleuren van het paleis, in combinatie met de blauwe achtergrond steken goed tegen elkaar af (kleur contrast). Mocht je in de ochtend gaan heb je ook nog kans op mist, waardoor de achtergrond wegvalt en je het paleis als het ware isoleert. 

Daarnaast moet je natuurlijk kijken naar details, die anderen over het hoofd zien. Dit paleis biedt zoveel mogelijkheden op gebied van details, zoals de bekende gekleurde Portugese tegeltjes, versieringen boven deuren of de deuren zelf. 

Wil je de mooiste foto van die paleis maken?

De foto die je wel vaker ziet, maar niemand de moeite voor neemt om hem te maken is de foto vanaf Cruz Alta (High Cross). Vanaf de ingang bij het paleis kun je de tuin in lopen en daar staan bordjes. Volg de bordjes met Cruz Alta en je komt vanzelf op het punt terecht. Let wel op! Het is best een klim ondanks dat het maar 700 meter is. Maar wat wil je ook, als je over de bomen heen moet kijken? Het is het hoogste punt op de Serra (berg) op 540 meter. Het kruis is in de 16e eeuw (1522) geplaatst.

Eenmaal aangekomen trek je een prachtig en rustig stukje aan met een birdview op het paleis. Neem wel een telelens mee, want je hebt zeker meer dan 100mm nodig (fullframe) om het paleis vol in beeld te krijgen. 

Succes! 

Alle foto’s