Inleiding

Laten we er niet omheen draaien, New York is de hoofdstad van de wereld. De metro draait er 24 uur per dag en het zal er nooit rustig zijn op straat. Zoals gewoonlijk heb ik in eerste instantie de stad verkend, ditmaal met hop-on hop-off bussen. Tip; neem nooit de GONY tours bussen, echt gewoon niet! De tourbussen zijn een uitstekende manier om welke (nieuwe) stad dan ook te verkennen, maar dit zijn echt oplichters :). Ze beloven bussen om de 10 minuten, maar daar blijkt niets van waar. Daarnaast was de verkoper ineens zijn betaalbewijs kwijt, en wilde de betaling opnieuw doen. Zonder bon met handtekening kan er geen geld worden geïnd, maar guess what… de bon is er gewoon afgehaald, ineens gevonden zeker? Maar goed dat we niet meegingen in dit spel, dank aan programma van SBS 6, oplichters in het buiteland voor het alert maken op dit soort dingen!

9 van de 10 foto’s die je vanuit zo een bus maakt, zal een snapshot zijn. Als je je fotografie naar een hoger niveau wilt tillen terug moeten komen om de juiste compositie te maken. Beperk dus het aantal foto’s vanuit dit soort bussen, of gebruik het ter herinnering zodat je weet dat het een interessant gebied is.

Reizen binnen New York City

De stad is goed te doen via de subway, of om te lopen als je eenmaal de nummering van de “blocks” kent. Toeristische plekken die ik heb bezocht en je zult tegenkomen in deze fotoserie:

 • Times Square
 • Central Park
 • Rockefeller Center
 • Empire State Building
 • Little Italy
 • China Town
 • Financial district
 • One World Trade Center / Ground zero
 • Vrijheidsbeeld (statue of liberty)
 • Brooklyn Bridge
 • nog veel meer

De Brooklyn Bridge en de skyline waren voor mij uiteraard het spannendst om te doen. De Brooklyn Bridge kan je vanuit drie punten doen, vanuit de “Empire Fulton Ferry”, maar ik denk dat het mooiste punt iets verder bij “Main street park” is. Neem de dubway, A-C naar Highstreet en loop richting de brug. De derde spot is vanuit dezelfde hoek, maar iets hoger DUMBO in, op gelijk level met de brug.

Als je op internet zoekt naar de mooiste skyline van New York City, kom je ongetwijfeld Top of the Rock tegen. Vele ervaringen geven de voorkeur aan Rockefeller vanwege het mooiere uitzicht (dan zie je namelijk de Empire State Building er zelf op, ipv dat je erop staat), de kortere rijen, maar ook de ligging tegen Central Park aan is geweldig. Bovenal is het ook nog eens goedkoper dan de observationdeck van de Empire State Building. Tip: bij het loket moet je een tijdspanne kiezen wanneer je naar boven wilt, de eindtijd geldt niet! Je mag zolang blijven als je wilt, dus niet perse de aangegeven 15 minuten die op het ticket staan! Zorg er dus voor dat je halverwege magic hour naar boven mag, dan heb je nog wat tijd om voor te dringen en dan heb je je shot. Wat wel een grappig moment is, is dat hoe later het wordt hoe meer mensen last krijgen om een goede foto te maken. Je ziet mensen flitsen (say what?), je hoort aan de spiegel dat ze zeker een seconde lange sluitertijd hebben (en dat vanuit de hand) kortom als je het goed voor elkaar had ben je de enige met goede foto’s op dat tijdstip ;). Ik zag sommige mensen wel stiekem met een statief, maar dan moet je echt snel zijn want de statief / tripod politie komt je meteen opzoeken.

Een ander mooi shot van de skyline kan je krijgen vanuit de Brooklyn Bridge Park. Ook hier moet je naar High street met de subway en naar beneden lopen. Je ziet al van bovenaf waar je moet zijn, kan niet missen. Vanuit deze spot kijk je zo op de prachtige gebouwen van Financial District, waarachter de zon onder gaat. Tip: ga niet in het weekend de skyline fotograferen. De kans dat mensen doorwerken in het weekend is erg klein, ga daarom doordeweeks. Een foto in het blauwe uur is vele malen mooier als er verlichte kantoren op staan!

Alle New York bezienswaardigheden tijdens een stedentrip of vakantie:

Skyline:Top of the Rock:Times Square:Brooklyn Bridge:Central Park:Downtown Manhattan:Uptown Manhattan:Flatiron district:One World Trade Center:Rockefeller:Straten van New York:New York vanaf het water:Little Italy: