Mostar

De gereconstrueerde Stari Most, ‘oude brug’, van Mostar is een enorme toeristische trekpleister. De oude brug is niet alleen heel fotogeniek, maar ook nog eens heel symbolisch. De rivier de Neretva deelt Mostar in twee zijden met elk een eigen geloofsgroep. Stari Most verbindt deze zijden en slaat zo een zowel letterlijk als figuurlijke brug tussen de twee bevolkingsgroepen.

Het oude stadcentrum met de Stari Most als topstuk is nu een ware trekpleister. En het moet gezegd: de brug is fantastisch gerestaureerd. Op en rond de brug is het een drukte van belang. In de straten voor de brug worden mensen overstelpt door verkopers en souvenirwinkels. De robuuste torens aan weerszijden van de burg − de ‘Hercegusa’ (oost) en ‘Halebinovka’ (west) – die ooit dienst deden als munitieopslagplaats, gevangenis en uitkijktoren zijn ten deel gevallen aan souvenirshops en de springvereniging. Al sinds de 17e eeuw springen stoere mannen in het ijskoude water van de Neretva; nu verdienen ze er ook nog geld mee.

De geschiedenis van Mostar

Eeuwenlang was Mostar een cultureel kruispunt tussen Oost en West, maar haalde in november 1993 abrupt het wereldnieuws toen de zestiende-eeuwse Ottomaanse brug over de rivier de Neretva tijdens een niets ontziend conflict werd verwoest. De nog herbruikbare resten van de brug werden uit de rivier bovengehaald, geïnventariseerd en gerestaureerd en in 2001 werd gestart met de reconstructie van het eens zo vermaarde kunstwerk. Met de hulp van de meest moderne bouwtechnieken en –materialen werd drie jaar later, op 23 juli 2004, de brug feestelijk heropend. De renovatie en wederopbouw hield een kostenplaatje in van om en nabij de dertien miljoen euro en werd onder andere medegefinancierd door de Wereldbank, Nederland, Turkije, Italië en andere Europese landen.

Een jaar later, in 2005, werd de gerestaureerde brug samen met de volledige historische stadskern op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

De verwoesting is eigenlijk zo kort geleden, dat er redelijk goed beeld van is in kleur.

The Old Bridge, Mostar – Execution 09.11.1993

Vlog

[VLOG 15] Zonsondergang (en blue hour) fotograferen in MOSTAR – BOSNIE

Alle foto’s