Travnik

In Travnik is de oude stad goed bewaard gebleven. Dit fort is gebouwd in de tijd van de Bosnische onafhankelijkheid in de eerste helft van de 15e eeuw. Men schat dat dit in de tijd van de Bosnische koning Ostoja of koning Tvrtko II is gebeurd. In de loop van de tijd is het fort zowel bij de Ottomanen als de Oostenrijkers in gebruik geweest.

In de stad bevindt zich het geboortehuis van de Nobelprijswinnaar Ivo Andrić, die onder meer De kroniek van Travnik schreef. Hij is op 9 oktober 1892 in dit huis in de wijk Zenjak op nummer 9 geboren.

In de stad en zijn omgeving zijn vele waterbronnen te vinden. Een echte bezienswaardigheid is “Plava Voda” (het blauwe water) die in een van de stadswijken uit de berg stroomt. Heel Travnik en een deel van Zenica zijn door deze bron voorzien van drinkwater. Rondom de bron zijn vele restaurants en souvenirwinkeltjes te vinden. Ivo Andrić schreef in zijn kronieken dat in de Turkse tijd de stadselite hier verzamelde, koffie dronk en de politiek bediscussieerde.

Vlog

[VLOG 18] PIRAMIDES in VISOKO en sterren fotograferen (star trails) in MOSTAR!

Alle foto’s