Een van de redenen om een huurauto te nemen in Lissabon was om uitstapjes te kunnen maken buiten Lissabon. Zeker Mafra is erg makkelijk te bereiken met een auto. Het regende, althans het miezerde wat in de buurt van Lissabon en dan is een binnenactiviteit wel aan te raden. Van te voren was het paleis in Mafra een van de hoogtepunten waar ik een kruisje achter had gezet. Logische keus om dus iets binnen te doen! Op naar Mafra! 

Mafra, een uur afstand van Lissabon


Deze plaats ligt in de buurt van Lissabon, in de zogeheten “saloia”-streek, die de hoofdstad van groenten voorzag. Mafra ligt vanuit Lissabon 31 km naar het noorden in het uitbundige landschap van Estremadura, ongeveer 40 minuten met de auto. Het kolossale Mafra-klooster (Convento de Mafra) waaraan het dorp zijn betekenis ontleent, wordt wel gezien als symbool van Portugese hoogmoed in de 18e eeuw. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 292 km2 en telde 54.358 inwoners in 2001. 

Waar in Portugal ligt Mafra


Je ontkomt er niet aan... Het Paleis


Het paleis is een groot paleis en Franciscanenklooster gecombineerd in één gebouw en is rondom een basiliek gebouwd. Oorspronkelijk was het gebouw bedoeld als een bescheiden klooster voor een groep Kapucijnermonniken die daar in soberheid zouden leven. Echter toen steeds meer goud vanuit Brazilië werd ingevoerd, werd het plan veranderd en werd een megalomaan gebouw met vele kunstschatten opgetrokken.

Het gebouw weerspiegelt de onbegrensde macht van de koning. Dit bouwwerk omvat meer dan 1000 kamers. De enorme bibliotheek is alleen al de moeite waard. De enorme collectie boeken en geschrijften stamt uit rond 1700. Dit gebouw herbergt een belangrijk gedeelte van de godsdienstige nalatenschap van Portugal.

Overigens is het meest unieke aspect van het paleizencomplex de basiliek. Deskundigen over de hele wereld vinden dit een juweeltje van de barokke bouwkunst. Het carillon dat bij de basilieke hoort is vermaard over de hele wereld. Het enorme klokkenspel staat bekend om haar technische perfectie en pracht.

Rondwandelen in het Paleis


Niet alle 1200 vertrekken zijn te bezichtigen maar je zult genoeg zien om een idee te krijgen van Portugal´s belangrijkste monument in barokstijl. Het is heerlijk dwalen door de gangen en kamers, mede omdat het er bijzonder rustig is in vergelijking met andere steden zoals Sintra. Overal kan je rustig foto’s maken, bijschriften lezen en er staan bijna nergens suppoosten die je vertellen door te lopen. In het paleis zijn de vele, hoge vertrekken maar ook minder luxe kamers voor de broeders in het kloostergedeelte. 

 

Praktische informatie:

  • De kerk is gratis, de binnentuin ook. 
  • Voor het paleis is wel een toegangskaartje vereist (en weer, geen rij!!!).
  • Kosten: 6 euro per persoon; families en 65 plus krijgen korting.
  • Dinsdags is het paleis gesloten.

Portugal´s belangrijkste monument in barokstijl

Waar het om ging, de bibliotheek


Op de vierde verdieping is een, 84 meter lange, bibliotheek met hoge boekenkasten in rococostijl. Er staan hier +/- 38.000 boeken, voornamelijk nationale en buitenlandse werken uit de 16de , 17de en 18e eeuw. Je mag de bibliotheek bekijken maar je mag er helaas niet in. Ik zeg wel helaas, maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo vervelend. Dit geeft namelijk een vrij uitzicht op de gehele bibliotheek, terwijl je anders alleen maar mensen erop zou hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval in Dublin, wat echt heel zonde is vind ik persoonlijk. 

Vergelijking met de bibliotheek in Praag


Alle foto's