Om te beginnen: de titel zegt kerken fotograferen, maar je begrijpt dat al deze regels gelden voor elke religie. In bijna de gehele tekst kun je kerk 1 op 1 vervangen door tempel, moskee of synagoge. In dit artikel zul je veel voorbeelden tegenkomen van Rome. Uiteraard is Rome een prachtige stad met heel veel cultuur. Wil je dit zelf eens proberen, raad ik je zeker aan om eens in Rome te gaan kijken.

Religieuze gebouwen ofwel gebedshuizen trekken mij altijd enorm aan. Daarbij maakt het niet uit welke religie wordt aangehangen. Overigens is dat niet altijd zo geweest. Tegenwoordig kijk ik heel anders naar deze gebouwen. De sfeer die er heerst, de energie die in deze bouwwerken is gestoken, de grootsheid van de gebouwen. Vaak is er geen randje die niet is versierd. De plafonds zijn al helemaal een lust voor het oog. Daarnaast speciale aandacht voor het licht dat door de ramen naar binnen schijnt.

Spaanse Synagoge

De Spaanse Synagoge - Praag, Tsjechië

7,5mm - f/2.8 - 1/100 sec - iso 5000

Respect


Uiteraard beginnen we met respect. Dat begint al bij het het plan om naar een gebedshuis te gaan. In de meeste gebedshuizen bestaan kledingvoorschriften, wat betekent dat bepaalde kleding niet is toegestaan. Hou daar dus rekening mee. Ga je bijvoorbeeld naar het Vaticaan zonder gepaste kleding? Ga er dan maar vanuit dat je gewoon weer weg wordt gestuurd. Het ene gebouw is daar strenger mee dan het andere gebouw, dus check van te voren even wat wel en niet is toegestaan. Dat voorkomt in ieder geval teleurstelling, zeker als je de kerk bezoekt op vakantie.

Ook al denk je dat je kleding voldoet, check ook even wat er daadwerkelijk op je trui staat. Je zult begrijpen dat moderne truien met opschriften als “playboy” of iets in die richting niet worden toegelaten. In feite komt het gewoon op goed fatsoen terecht, we moeten het ook niet groter maken dan dat het is.

Respect geldt ook in de kerk zelf. Vergeet niet dat jij daar misschien wel komt om te fotograferen, maar anderen komen daar om dichterbij God te komen. Wees je daar dus altijd van bewust en ervaar het niet als speeltuin. Ten eerste moet je altijd stil zijn in een kerk en vergeet niet je telefoon op stil te zetten. Daarnaast zijn foto’s maken verboden als er een mis gaande is. Ook het fotograferen van biddende mensen is op het randje, mocht je betrapt worden kan er best wat stennis ontstaan. Op de rug fotograferen is natuurlijk altijd een optie!

Non - Padova, Italië

Non - Padova, Italië

27mm - f/8.0 - 1/13 sec - iso 3200
Het gebed - Istanbul, Turkije

Het gebed - Istanbul, Turkije

24mm - f/2.8 - 1/30 sec - iso 100

Buiten is het makkelijker fotograferen, Hong Kong

135mm - f/2.0 - 1/1000 sec - iso 100

Waar let je op?


Licht maakt of breekt een foto. Ga dus op zoek naar het licht, wat doet het licht? Vaak is er rekening gehouden met licht in het gebouw. Sommige gebouwen hebben daar geweldige mooie glas-in-lood ramen voor gemaakt. Daardoor heb je soms prachtige kleuren die op de grond reflecteren of op de muur schijnen.

Kijk ook eens naar de lijnen die er gebruikt worden. Elk gebedshuis is goed doordacht tot in de perfectie en het loont alleen maar als je lijnen ziet die niemand eerder zag.

Sagrada Familia Barcelona

Sagrada Familia Barcelona

7,5 mm - f/2.8 - 1/40 sec - iso 250
De wierook geeft een mysterieuze sfeer - Man Mo Temple, Hong Kong

De wierook geeft een mysterieuze sfeer - Man Mo Temple, Hong Kong

24 mm - f/1.4 - 1/400 sec - iso 100
Lichtbundels door de ramen van het Vaticaan - Rome, Italië

Lichtbundels door de ramen van het Vaticaan - Rome, Italië

24mm - f/8.0 - 1/40 sec - iso 500

De kerk van buiten


Iedere omgeving heeft zijn unieke blik, maar ook hier gelden de normale regels van fotografie natuurlijk. Maak gebruik van de regel van derden, zoek naar spannende lijnen en laat de omgeving niet teveel afleiden van het onderwerp. De meeste kerken zijn prachtig uitgelicht, dus kom vooral terug als het licht valt en de lampjes aangaan! dat is absoluut het mooiste deel van de dag voor architectuur fotografie, ook wel Blue Hour genoemd.

mont saint michel normandiea

Prachtige verlichting op de Mont Saint Michel

135mm - f/22 - 30 sec - iso 100
Religie in Turkije

Soms kan het moeilijk zijn om het hele gebouw erop te krijgen - Istanbul, Turkije

14mm - f/2.8 - 1/6 sec - iso 3200
Mooie inleidende lijn richting St Paul's Cathedral - Londen, Engeland

Mooie inleidende lijn richting St Paul's Cathedral - Londen, Engeland

40mm - f/16 - 4 sec - iso 50

Drukte in de kerk


Helaas is het in de meest mooie kerken vaak ongelofelijk druk. Ik krijg vaak de vraag hoe het toch kan dat ik altijd in lege ruimtes kom. Eerlijk gezegd is dit helemaal niet zo. Ik zorg alleen dat er geen mensen in beeld komen. Wat ik namelijk doe, is dat ik precies boven de hoofden fotografeer, waardoor ik de maximale beeldvulling heb en toch geen mensen.

Er bestaan meer trucjes om geen mensen in de foto’s te hebben. Zo maak ik ook wel eens gebruik van het stapelen van foto’s. Dan maak ik 60 foto’s en die overlap ik later in Photoshop. Zolang de mensen bewegen krijg je dan als het goed is, op elke foto een leeg stukje wat je kan gebruiken. Dit is een techniek die ik eventueel later wel zou kunnen uitwerken in een speciaal artikel.

De aller makkelijkste methode is natuurlijk zorgen dat je eerder binnen bent dan de rest. Soms kan dit door speciale guides te huren, of door van te voren met de kerk te mailen. Een nee heb je, ja kun je krijgen natuurlijk.

Drukte in de kerk

Drukte in het Vaticaan

24mm - f/8.0 - 1/40 sec - iso 2000
Drukte in de kerk

Geen mens te zien in het Vaticaan

24mm - f/8.0 - 1/40 sec - iso 2000

Belichten in de kerk


Dit is het meest lastige gedeelte van het fotograferen in een kerk. Kerken zijn vaak donker en wie zelf fotografeert weet, dat het moeilijk is om in het donker te fotograferen. De kerken die een statief toelaten zijn op één hand te tellen, dus we zullen op zoek moeten gaan naar alternatieven om toch scherpe foto’s te maken. Er zijn verschillende alternatieven om er toch voor te zorgen dat we een scherpe foto kunnen maken in weinig licht. Nu gaat dit artikel niet hoofdzakelijk hierover, ik kan er wel wat over zeggen.

Ten eerste is het aan te raden om te kijken of je lens IS ondersteunt. IS staat voor Image Stabilisation bij Canon, maar heet bijvoorbeeld VR (Vibration Reduction) bij Nikon en zo heeft elk merk zijn eigen benaming. Waar het op neer komt is dat deze feature ervoor zorgt dat beweging van de camera worden gecorrigeerd bij langere sluitertijden, zodat je alsnog een scherpe foto krijgt. Mocht je dit op je lens hebben en in het donker willen fotograferen, zorg dan zeker dan het aan staat!

Daarnaast is het zaak het diafragma zo veel mogelijk te knijpen (laag diafragma getal). Hoe meer je knijpt, hoe meer licht er door de lens kan. Vaak zijn hele dure lenzen in staat om heel veel licht toe te laten in de lens (denk aan diafragma f/2.8 of lager).

Mocht de sluitertijd nog steeds te langzaam zijn, kijk dan of je je camera ergens neer kan leggen om stabiliteit te creeëren.

Je hoeft niet altijd naar boven te kijken - Rome, Italië

Je hoeft niet altijd naar boven te kijken - Rome, Italië

24mm - f/4 - 1/25 sec - iso 1600

Toestemming om te mogen fotograferen


Houdt er rekening mee dat er echt heel veel kerken zijn, zeker in landen als Italië of Engeland waar je niet eens mag fotograferen. Je betaalt dan eerst entree om er vervolgens achter te komen dat je niks mag. Zorg er dus voor dat je dit van te voren weet. In andere landen zoals Tsjechië moet je extra geld betalen als je foto’s maakt. Doe je dit niet, dan wordt je erop aangesproken en de zaal uit gezet.

Stiekem heb ik wel foto’s gemaakt terwijl dit niet mocht, zorg dan in ieder geval dat je camera goed staat ingesteld en waag de gok. Iets wat ik wel heb geleerd, is hoe groter de camera, hoe beter je in de gaten gehouden wordt. Toch moet je hier mee uitkijken, voor hetzelfde geld moet je alles wissen en verlies je ook de rest van je vakantie foto’s.

Het is absoluut verboden om te fotograferen in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan - Rome, Italië

Het is absoluut verboden om te fotograferen in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan - Rome, Italië

14mm - f/2.8 - 1/25 sec - iso 3200
Ook in de St Paul's Cathedral is fotograferen absoluut verboden - Londen, Engeland

Ook in de St Paul's Cathedral is fotograferen absoluut verboden - Londen, Engeland

24mm - f/4 - 1/25 sec - iso 400

De mooiste gebedshuizen waar ik ben geweest


Disclaimer; de foto’s staan in willekeurige volgorde!

Dom van Keulen - Keulen, Duitsland

Dom van Keulen - Keulen, Duitsland

Federal Territory Mosque - Kuala Lumpur, Maleisië

Federal Territory Mosque - Kuala Lumpur, Maleisië

Sagrada Familia Barcelona

Sagrada Familia Barcelona

7,5 mm - f/2.8 - 1/40 sec - iso 250
Mont Saint Michel - Normandië, Frankrijk

Mont Saint Michel - Normandië, Frankrijk

Vaticaan - Rome, Italië

Vaticaan - Rome, Italië

Haga Sophia in 2011

Haga Sophia - Istanbul, Turkije

Haga Sophia in 2011