Stedentrip Istanboel Kiz Kulesi

1. Kiz Kulesi

Niet alleen het verhaal achter dit eilandje is heel bijzonder, maar ook de plek zelf is dat. Kiz kulesi (Meisjestoren) is een toren op een klein eilandje in de Bosporus. Het is waanzinnig mooi verlicht en dus erg fotogeniek. Zet je tripod neer, drink ondertussen een lekkere chai (thee) of koffie en geniet van het uitzicht. Op het juiste moment druk je af en iedereen is happy 😉

Collectie: Istanbul

Istanbul (Istanboel) is een metropool met net zoveel inwoners als Nederland. Wat veel mensen denken is dat Istanbul de hoofdstad is van Turkije, niets is echter minder waar. Dat doet niets af aan deze prachtige historische stad. Ook heel bijzonder: het westerlijke deel van Istanbul ligt in Europa terwijl het oostelijke deel in Azië ligt. Eén stad in twee continenten!

Haga Sophia in 2011

2. Hagia Sophia

De Hagia Sophia is wellicht de meest populaire attractie in Istanbul. De voormalige kerk en moskee is zelfs terug te vinden op de lijst met de tien mooiste gebouwen ter wereld. Het mooie van deze attractie is de tweede verdieping. Hier kun je vanuit een hoog standpunt naar hartelust foto’s maken, zonder dat andere bezoekers storend in beeld komen. Overigens had ik de laatste keer in Istanbul wel pech. De gehele linkerkant was afgezet met steigers, zonder dat hier ook maar een woord over werd gerept aan de buitenkant. Gelukkig had ik nog een archief foto 🙂 

3. Roofbars

Om de Hagia Sophia en Blauwe Moskee heen zitten tal van leuke restaurantjes waar je iets kan eten en drinken, terwijl je wacht op het ultieme moment. De plekken zijn gewild dus ga er op tijd naartoe! Je kunt van te voren even opzoeken op welke plek je mooi over de omgeving heenkijkt. In dit geval heb ik een panorama gemaakt tijdens zonsondergang. 

Basilica Cisterne

4. Basilica Cisterne

De Basilica Cisterne is een voormalige wateropslag gebouwd in opdracht van de Byzantijnse keizer Justianus. Zoals het de Turken betaamd, hebben ze de ondergrondse bassin waanzinnig mooi uitgelicht. Je ziet er een schitterend schouwspel van licht, donker en bijzondere weerspiegelingen. Fotograferen is wel een uitdaging hier. Het is er zo bizar donker, dat deze foto is gemaakt met diafragma f/1.4. 

Religie in Turkije

5. Blauwe Moskee (Sultan Ahmet moskee)

De Blauwe Moskee is de bekendste moskee van Istanbul. Een super mooi gebouw, die ook nog steeds in gebruik is. Dit geeft je de kans om foto’s te maken in alle drukte. Waar je ook kijkt, zie je tot in detail alle prachtige schriften en versieringen aan de muur. Overigens is de bijnaam Blauwe Moskee vanwege de beschilderde tegeltjes die de binnenzijde van de moskee versieren.

Het binnenplein is ook erg mooi. Ook hier is de verlichting weer top geregeld. Vanuit het binnenplein heb je een prachtig blik en zie je een opeenstapeling van architectuur.

6. Ortaköy

Dit deel van Istanbul heeft een geweldig fotogeniek stukje. Het ligt namelijk aan de Bosporusbrug (15 July Martyrs Bridge) en een prachtige moskee (Büyük Mecidiye Camii). Beiden zijn verlicht in de avond en dat maakt deze plek zo bijzonder. Er zijn wat rooftop bars waar je een hoger perspectief kunt krijgen dan ik op deze foto had. Persoonlijk zou ik dat wel aanraden, want het is zo ongelofelijk druk dan het moeilijk is er een goede compositie te maken. Of… kom er in de ochtend terug, dan is het heerlijk rustig 😉

7. De Galatabrug

Als je praat over Istanbul dan praat je al snel over de vissers op de Galatabrug. Deze vissers zijn al sinds de bouw van de brug halverwege de negentiende eeuw op de brug te vinden. Een deel van de gevangen vissen wordt verkocht in de restaurants en kraampjes in de buurt van de brug. De brug in de avond, gecombineerd met het neon licht van de visrestaurants en op de achtergrond de Yeni Cami (Nieuwe Moskee) maakt het plaatje compleet.

Derwish in istanboel

8. Derwisjen van Istanbul

Als je in Istanbul bent en foto’s gaat maken, dan krijg je extra sfeer in je serie door de zogenoemde Derwisjen toe te voegen aan je collectie. Deze bijzondere monniken hebben een bijzondere status binnen de islam. Zij laten door middel van immateriële zaken zoals dans hun toewijding aan het geloof zien.

Skyline van istanboel

9. Camlica Tepesi

Voor deze foto heb ik bijzonder veel moeite moeten doen. Camlica Tepesi ligt namelijk op het Aziatische deel van Istanbul en daar kom je niet zomaar met het openbaar vervoer. Wat je er wel hebt, is een geweldig uitzicht over de brug die ook nog eens is verlicht in de avond. Ook zie je daar in de verte weer Ortaköy terug, die ik eerder noemde als hot-spot!

Straatfotografie in Istanboel

10. Rondvaart op de Bosporus

Afhankelijk van het moment dat je de rondvaart doet, kun je geweldig mooie foto’s maken vanaf het water. Je ziet namelijk alles precies op een andere manier. Dit maakt foto’s al snel interessant. Buiten de foto’s die je kunt maken, is een boottocht in Turkije vrijwel altijd een belevenis op zich en duurt ook nog eens minimaal twee uur!