Alweer Istanboel?


Istanbul is populair in Turkije. Sterker nog, velen denken dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is. Niets is minder waar! De hoofdstad van Turkije is Ankara, maar alle aandacht gaat uit naar Istanbul. Dat heeft natuurlijk ook met de geschiedenis te maken.

Voorheen was de naam van Istanbul namelijk Constantinopel. Constantinopel was de hoofdstad van het Romeinse, Byzantijnse, Latijnse en Ottomaanse Rijk. Dan vraag je je natuurlijk af, waarom is Ankara en niet Istanbul de hoofdstad van Turkije?

Ankara is als hoofdstad van Turkije gekozen omdat de stad een meer centrale ligging heeft binnen het land. Ankara is het economische en bestuurlijk middelpunt van Turkije. Ankara is bovendien de voorloper van alle Turkse steden als het gaat om moderne architectuur. Ankara is niet alleen hoofdstad van het land, maar ook van de provincie Ankara.

Istanbul is de grootste stad van Turkije, en tevens het culturele en economische centrum van het land.

 • Ligt in Turkije
 • Ligt op zowel Europees als Aziatisch continent
 • De nieuwe Turkse Lira (Yeni Türk Lirası), afgekort YTL
 • 1 uur later
 • 3,5 uur vliegen
 • ca. 14 miljoen inwoners

 

De map van Istanboel


Eigen stedentrip vs groepsreis Istanboel


Eigenlijk zou dit een blog op zich moeten worden, maar de verschillen tussen een groepsreis en zelf op stap gaan is enorm. Voorheen ben ik in 2011 naar Istanboel geweest, dat beviel toen goed maar ik merkte dat ik vanuit fotografisch oogpunt wat hoogtepunten mistte. Natuurlijk heb ik toen veel gezien, maar er zitten behoorlijk veel verschillen tussen groepsreizen en individuele reizen.

Na mijn groepsreis in 2011 wilde ik persé de volgende hoogtepunten van Istanbul zien:

 • Kiz Kulesi
 • De skyline van Istanboel
 • Skybar bezoeken
 • De moskee aan de Bosporusbrug in Ortakoy
 • Basilica Cisterne

De toeristische plekken die ik al had gedaan en een lagere prio hadden voor mij:

 • Boottocht over de Bosporus
 • Hagia Sofia
 • Blauwe moskee
 • Topkapi Paleis
 • Pierre Lotti
 • Galatabrug
Basilica Cisterne

Tegenvallers


Ondanks de nodige voorbereidingen die ik altijd tref, zijn er altijd weer dingen die je pas op locatie ondervindt. Alle historische steden hebben te maken met restauraties, dus het is sowieso altijd afwachten wat je tegenkomt. Ook in Istanboel had ik te maken met restauraties en stellingen. Je staat buiten al een half uur in de rij om in dit geval de Hagia Sophia binnen te komen. Dan kom je eindelijk binnen en dan zie je… juist!

Overbodig om te zeggen, maar links de situatie van mijn vorige reis en rechts de situatie van nu. Een geweldige locatie, zonder stellingen!

Haga Sophia in 2011

Haga Sophia - Istanbul, Turkije

istanboel stedentrip

Haga Sophia in 2015

Naast de steigers op deze plek, waren er nog meer dingen die tegen zaten. Zo was er een minaret van de Blauwe Moskee in de steigers en ook de Bosporusbrug had niet alle gebruikelijke lampjes aan. Helaas, helaas so be it!

Straatfotografie


Straatfotografie in Istanboel
Derwish in istanboel
Straatfotografie in Istanboel

De skyline van Istanbul


De vorige stedentrip ben ik op een plek geweest, waarvan ik eigenlijk niet meer weet hoe het heet. Zo gaat dat met een stedentrip, als je het niet zelf uitzoekt… Eén van de meest bekende plekken om de skyline te zien is Pierre Lotti. Tegenwoordig zo toeristisch dat er zelfs een kabelbaan naartoe gaat. Op zich wel een leuke ervaring natuurlijk, maar ik wilde iets met de Bosporusbrug doen. Ik hou van die brug, maar ik kan niet uitleggen waarom.

Na wat rondvragen op Facebook kreeg ik de tip om naar Camlica Tepesi te gaan. Een geweldig uitzicht vanaf deze top van de berg op Istanboel! Er is alleen één groot, super groot nadeel. Het is echt lastig om op deze plek te komen als je zonsondergang wilt fotograferen. Het staat namelijk muurvast op de Bosporusbrug vanaf ongeveer 15.00. Dit betekent dat iedereen van werk naar de Aziatische kant van Istanboel toe wilt.

De andere skyline die ik wilde fotograferen was de historische skyline. Er zijn wat rooftop bars in Istanboel die een perfecte skyline view bieden. Rustig afwachten op wat er komen gaat. Zodra het juiste moment er is kan je toeslaan en je gezelschap kan tenminste ook rustig een glaasje drinken!

Skyline van istanboel
Skyline van istanboel

Religieus


In elk land waar ik kom wil ik religieuze gebouwen af en zo is het niet anders in Istanboel. Uiteraard zijn 99% van de religieuze gebouwen afkomstig uit de islam waar je niet zomaar binnen komt. Voor de moskee hangt een groot bord met wat wel en wat niet is toegestaan in het gebouw. Zo moeten vrouwen voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals bedekken van de haren en de armen, maar moet ook de man letten of de broek wel lang genoeg is.

In Istanboel is echt genoeg te halen op dit gebied, er zijn werkelijk vele gebouwen waar je terecht kan en eventueel kan je ook op zoek naar een kerk.

Religie in Turkije
Religie in Turkije
Religie in Turkije
14mm - f/2.8 - 1/6 sec - iso 3200

Istanbul op canvas


Uiteraard zijn er foto’s van Istanboel te koop voor aan de muur. Dat kan in verschillende vormen, zoals canvas maar ook dibond en andere materialen. Klik hier voor alle foto’s die te koop zijn van Turkije. Mocht er een foto zijn die er niet tussen staat, maar wel in de gallerij hierboven.

Voel je dan vrij om me te contacten zodat we dat als nog kunnen regelen!

Canvas Istanboel kopen

Alle foto's