Toerisme in Cappadocië


Ik val maar meteen met de deur in huis. Cappadocië is de allerleukste plek waar ik in Turkije ben geweest. En ik ben echt wel op wat plekken geweest, denk aan Istanbul, Nevsehir, Kayseri, Adana en Mersin maar ook bekende plekken als Kusadasi, Marmaris, Alanya. Cappadocië biedt namelijk veel in een klein gebied. Ook staat het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is behoorlijk toeristisch, dat heeft nadelen, maar ook voordelen. Zo wordt er goed Engels gesproken, wat altijd mooi meegenomen is. Daarnaast zorgt toerisme voor activiteiten.

Er zijn bijzonder veel activiteiten te doen.Een opsomming van wat activiteiten:

  • verschillende Tours door het hele gebied heen
  • Hot Air Balloon Ride oftewel een ballonvaart over Cappadocië heen
  • Turkse avonden waar traditioneel gedanst wordt
  • Derwisj die de hele avond dansen
  • Paardrijden door de vallei van Cappadocië tijdens zonsondergang
  • Jeep Safari voor als je van wat meer actie houdt
  • Verder kan je er nog veel huren, denk bijvoorbeeld aan scooters / motoren en quads

Cappadocië, Kapadokya of Cappadocia?


Er bestaan allerlei namen voor dit gebied en alle namen zijn goed. Cappadocië is gewoon Nederlands, Kapadokya is de Turkse versie en Cappadocia is Latijn.

Cappadocië, één van ‘s werelds grootste natuurwonderen. Het gebied ligt precies in het midden van Turkije en heeft een oppervlakte van zo’n 800 km2. De grootste en belangrijkste stad van de streek is Kayseri. Op nog geen anderhalf uur rijden van Kayseri ligt de stad Göreme. Göreme kreeg in 1985 een plekje op de Werelderfgoedlijst vanwege haar beroemde stenen kegelwoningen. Tegenwoordig bouwen veel hotels in Göreme hun kamers in de rotswanden, die minder poreus zijn.

Een ander beroemd fenomeen in de streek zijn de ondergrondse steden. Op ongeveer een uur rijden van Göreme ligt Derinkuyu. Hier bevindt zich de grootste ondergrondse stad van Turkije. Ongeveer 10.000 mensen leefden er in een netwerk van nauwe tunnels met een totale lengte van 30 kilometer. Het complex, waarvan maar tien procent toegankelijk is voor toeristen, bestaat uit zo’n acht verdiepingen en verbindt woonverblijven met kerken en veestallen.

De map van Barcelona


Foto's maken in de avond


Cappadocië van bovenaf bekijken is natuurlijk het allermooiste. Gelukkig zijn er meerdere punten waar je kan staan om de zon onder te zien gaan. Het SunSet Point is daar een goed voorbeeld van. Wel super druk daar trouwens! Minstens zo mooi, maar een stuk minder bekend is het Panorama viewpoint. De zon in je rug geeft namelijk ook een prachtig licht op de bergen. Mocht je twee avonden hebben, zou ik ze allebei een keer doen.

Cappadocie - Turkije ballonvlucht
Cappadocie - Turkije ballonvlucht

Enorme rotsen, grotwoningen en turfsteenkegels


De woningen, grotdorpen, ondergrondse steden, dorpskloosters en kerken bevatten de versteende overblijfselen van een traditionele menselijke leefomgeving die dateert uit de 4e eeuw. In die tijd begonnen ook de eerste kloosteractiviteiten. Later werden er grotdorpen en ondergrondse steden gebouwd, die dienden als toevluchtsoord. Het plateau van de Göreme-vallei is een spectaculair voorbeeld van de erosie van vulkanische tufsteensedimenten door wind en water. Typische kenmerken zijn pilaren, zuilen, torens, obelisken en naaldvormige uitstulpingen die hoogtes van 40 meter bereiken.

Mensen


Ondanks dat je puur met landschapsfotografie bezig bent in Cappadocië, moet je ook openstaan voor andere dingen. Mensen fotograferen in een bepaalde context is namelijk ook onderdeel van reisfotografie. Ik had het geluk dat ik twee mooie situaties tegenkwam.

Cappadocie - Turkije ballonvlucht

Het Sedir Cave Hotel


Ooit gedroomd om in een grot te slapen? Hier in Cappadocië heb je er VEEL! Je kan niet kijken of het is een cave hotel. Dat maakt dit gebied ook zo super leuk. Verder zijn heel veel cave hotels belicht in de avond, wat een onwijs mooi effect geeft. Ga je naar een cave hotel? Hier een tip: onthou welk nummer jouw hotel heeft, er staan namelijk super handig bordjes met nummers zodat jij snel je hotel in kan.

In mijn geval had ik het Sedir Cave hotel geboekt. Een leuk hotel waar je niet de hoofdprijs voor betaald. Eventueel kan je via het hotel activiteiten boeken, dit kan verstandig zijn omdat sommige activiteiten snel vol zitten.

Cappadocie - Turkije ballonvlucht
Cappadocie - Turkije ballonvlucht

En de ballonvaart dan?


Tsja, dat is een verhaal apart. Die komt in een special te staan! Klik hier om te bekijken!

Alle foto's