Op 1 juli 2012 heb ik één van mijn beste aankopen gedaan. Het was voor mij een tijd dat ik het aandurfde om een lens te kopen die niet kon zoomen, een zogenaamde “prime” lens. Het was ook een tijd dat het voor mij niet wijd genoeg kon. Deze lens heb ik gekocht om te gebruiken op een fullframe camera. Mijn wijdste lens was op dat moment een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM en het verschil tussen 14 en 24mm is nogal groot.

Het kan zijn dat Samyang je vaag bekend voor komt. Samyang wordt namelijk onder meerdere merken verkocht. De andere merknamen zijn Pro Optic, Bower en Rokinon.

Waarom een Samyang en geen Canon?

Wekenlang heb ik onderzoek gedaan naar de Samyang lens. Zowel de Canon als Samyang versie zijn ultra-wijde lenzen die lijnen recht proberen te houden. Het zijn dus géén fish-eye lenzen! De verschillen tussen de Samyang en de Canon zijn duidelijk. De Canon 14mm kost maar liefst 1900 euro, terwijl de Samyang 14mm slechts 390 euro kost. Daarnaast presteert de Samyang geweldig qua scherpte. Dit maakt het een ongelofelijk populair objectief voor veel mensen. Het enige nadeel dat bij de Samyang aanwezig is, de welbekende snorvorming. Daarmee wordt bedoeld dat de foto zonder correcties een soort snor vormige vervorming heeft.

Corrigeren in Adobe Lightroom

Zeker als je gebouwen of een skyline of je foto hebt staan, wil je natuurlijk dat deze gewoon recht staan. Daarom is het verstandig om lenscorrectie toe te passen in Adobe Lightroom. Echter, helaas ondersteunt Adobe Lightroom standaard helemaal geen Samyang lenzen! Jammer, of toch niet? Gelukkig zijn er mensen die zelf bezig zijn geweest met het optimaliseren van profielen voor de Samyang 14mm.

Wat doen lens correcties in Adobe Lightroom?

Elke lens (of objectief) heeft zwakke punten. De ene lens heeft dit meer dan de andere lens, maar het heeft allemaal te maken met de bouw van het objectief. Gelukkig wordt er veel tijd gestoken in het verminderen van deze mankementen, waardoor het nog nauwelijks zichtbaar is. Vervorming en vignetting zijn de meest bekende vormen en kunnen prima worden gecorrigeerd in Lightroom.

Bekijk het resultaat!

Let vooral goed op de snorvorming bij de horizon, gebruik de schuif op de foto. Ook kun je goed zien dat de vignetting zo goed als volledig is weggehaald.

Wat moet je doen?

In dit geval ga ik te werk met de correctie van een Samyang 14mm met een Canon 5D Mark II. Iedere camera heeft zijn eigen profiel, dus bekijk en download het profiel via Adobe Lens Profile Downloader.

Installatie

Na het downloaden van de lens correctie moet je het bestand kopieren naar de Lightroom lens profiel folder. Afhankelijk van je besturingssysteem zijn de locaties als volgt:

Windows: C:\Users\[Gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\LensProfiles\

Mac OS X: /Users/[Gebruikersnaam]/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/LensProfiles/

Gebruik

Nadat de lens profiel geinstalleerd is kun je er gebruik van maken met RAW bestanden. JPEG bestanden worden (nog) niet ondersteund. Om het profiel te actieveren moet je ervoor zorgen dat je Adobe Lightroom opnieuw opstart.

In de Develop Module moet je Enable Profile Correction aanvinken. Kies voor Canon en in het model zal het Samyang profiel verschijnen.

samyanglenscorrection